Home Ishrana Njeno Veličanstvo – KOPRIVA : Riznica Zdravlja i Vitamina

Njeno Veličanstvo – KOPRIVA : Riznica Zdravlja i Vitamina

Kopriva, latinski naziv URTICA DIONIKA, je za neke stručnjake najvrednija biljka na svetu. Ne bi nikad pretpostavili da biljka koja tako žari i pecka kožu leči mnoge bolesti. Kopriva koju drugačije zovu i žara i pasja kupina je višegodišnja zeljasta biljka. Ona je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica. Stanište koprive je na zapuštenim mestima kao korov u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj Americi.

Stabljika joj je uspravna i može biti visoka i do 1,5 metara, a listovi od 3-5 cm, srcoliki i imaju kratke dlačice. Listovi su pokriveni žarnicama i kad ih dodirnete izliju oštar sok na kožu. Cvetovi su zeleni, cveta od proleća do jeseni, a zimi ostaje u zemlji.

Koprivu su i stari Grci koristili za masažu protiv reume. Ona takođe poboljšava i rad probavnog sistema. Sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor, vitamine A i C, organske kiseline, flavonoide pa je izuzetna za poboljšanje krvne slike. Kopriva se koristi u kuhinji, a izuzetno je poznat čaj od nje. Deluje i kao diuretik, ne konzumira se sveža jer se mogu javiti problemi sa probavom i crvenilo kože. Česta je hrana svinjama i zrčevima, a biljke štiti od biljnih vaši. U prehrambenoj industriji se koristi za razne sireve, a u nekim zemljama se često jede i supa od nje. Koristi se u tekstilnoj industriji, a i za dobijanje zelene i žute boje.

Zanimljivo je da su tkanine od koprive nađene na lokacijama na kojima su živeli ljudi iz bronzanog doba. Veliki deo nemačke vojne uniforme iz prvog svetskog rata bio je izrađen od tkanine od koprivinih vlakana. U Germanskoj mitologiji kopriva je bila simbol boga munje. Prema narodnim verovanjima munja neće nikad udariti u koprivu pa je tako i nastala rečenica ,, neće grom u koprive”.

kopriva

Kopriva kao lek

Kao lekovito bilje kopriva je biljka koja je izuzetno dobra za čišćenje i poboljšavanje krvi, a ništa manje za snižavanje šećera u krvi, lečenje upale urinarnog trakta i stimulaciju rada creva. Čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žuči, za poremećen san, kod tumora slezine i grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća. Kopriva pomaže i kod gljivica na nogama i kod ekcema.

Kopriva se bere na proleće i u leto, pre cvetanja. Ali, kada sami berete koprivu za čaj ili ishranu, obavezno obratite pažnju na to da ne bude pored puteva ili u blizina zagadjenog staništa. Kopriva čisti zemljište i jako je bitno da je berete samo tamo gde je čisto i nema otpadnih voda, jer ona sve to upija u sebe i čini okolinu čistom.

Čaj od koprive

Čaj se pije 4 nedelje, ne prokuvava se već se samo prelije vrelom vodom i malo sačeka. Preporučljivo ga je piti tokom cele godine po šolju dnevno, jer je dobar i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Kod nedostatka gvožđa, kada se osećate umorno, kopriva je pravi lek jer ga sadrži u velikoj meri pa je dobar kod anemije. Vrlo brzo ćete se oporaviti i vratiće vam se energija. Čaj od koprive je i diuretik, a dobra je i kod određenih alergija, pomaže kod reumatizma i gihta. Čaj od koprive u kombinaciji sa koncentratom korena koprive pomaže korenu kose i vraća njenu gustinu.

Kopriva za kosu

Tinktura od koprive je dobra protiv peruti. Tinktura od koprive za kosu se pravi od svežeg korena koprive koji se samo očisti četkom, nikako ne pere, sitno naseče i stavi u staklenu flašu pa prelije 80-toprocentnim alkoholom. Drži se 14 dana na toplom i povremeno protrese. Prosedi se i stavi u flašu i čuva na hladnom i tamnom mestu.

Sok ili sirup od koprive

Poznat je i sirup od koprive koji se pravi tako što se u dve litre vode stavi 200 grama opranih vrhova koprive i 4 isečena limuna na kolutove i ostavi 24 časa da stoji. Posle toga se doda 1 kg meda i greje do ključanja. Ohladi se i procedi i sipa u tegle. Kod konzumiranja se razblaži vodom. Rok trajanja ove mešavine je 6 meseci.

kopriva

Kupka od koprive

Kupke od koprive su izuzetno korisne (200 grama koprive na jednu kupku). Prvo se kopriva prelije vrelom vodom u manjem sudu, a onda se pomeša sa vodom za kupanje. Izuzetna je kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije.

Kopriva za išijas

Kod išijasa i artritisa, uzmite sveže branu koprivu i lagano udarajte zahvaćeno područje ( ova metoda se koristi  od davnina i kao preventiva, moj deda je ceo život to radio i bio izuzetno pokretan i vitalan). Što je kopriva mlađa i svežija, njena lekovitost je veća. Poznati su i oblozi od koprive za izvlačenje otrova iz organizma.

Kopriva u ishrani

Osim klasične koprive postoji i mrtva kopriva čiji se listovi koriste za salate, supe i druga jela, a koren joj je bogat vitaminom C i koristi se za pripremu lekovitih napitaka. Ukus i miris su slični običnoj koprivi.

Danas koprivu mlađi naraštaji doživljavaju kao korov i trude se da je iskorene. Nadamo se das mo ovim tekstom uspeli da promenimo mišljenje mnogih o ovoj izuzetnoj biljci i uvedemo vam je u svakodnevnu upotrebu u čajevima, sokovima, likerima ili kao dodatak vašim omiljenim jelima.

Zapamtite : kopriva nije korov,

već dar od Prirode za Vas i Vaše najmilije.

 

Save

Save

PORČITAJTE I OVO!

Naš sajt koristi Kolačiće za bolji korisnički doživljaj. Korišćenjem sajta pristajete na naše uslove. Prihvati Pročitaj više