Home Korisni Saveti Moj Enterijer : Primpremite Kuću i Sebe za Zimu!

Moj Enterijer : Primpremite Kuću i Sebe za Zimu!

Leto je na izmaku, jesen  je tu, a zima samo što nije. Znamo da i Vama nije do toga, ali – jesen dolazi. Kraći dani i hladnije noći najavljuju niže dnevne temperature koje će nas polako, ali sigurno dovesti do hladnijih dana, a tako i do zime. Da ne bi kasnije navrat-nanos pripremali svoje domove, kuće i stanove, terase i dvorišta za taj period, vreme je da polako rešavamo jedan po jedan problem i pripremimo enterijer za promenu godišnjeg doba.

Krečenje i čišćenje

Uglavnom svi vole da tokom jesenjih dana okreče svoje domove, makar one prostorije u kojima najviše borave, u kojima se kuva i obitava, pa da tako enterijer osveže i ulepšaju. Tada se može proveriti i kako dihtuju vrata i prozori, ima li nekih šupljina kroz koje može ulaziti hladan vazduh i tako nam umanjiti efikasnost grejanja zimi. Ako je potrebno staviti tampon trake kako bi što manje gubljenja energije bilo. Vama će biti toplije, a računi će biti manji. Dvostruka korist.

Možete pogledati i fasadu spolja i tamo otkloniti nedostatke, a posebno mesta gde različite instalacije ulaze u dom, jer kroz te male prolaze glodari u jesen sa prvim maglama mogu da vam uđu u kuću i naprave dar mar. Osim toga treba očistiti oluke  jer kad su začepljeni i prljavi više štete nego koristi imamo od njih, jer će nakvasiti i oštetiti fasadu. Tada pogledajte ima li polupanih ili oštećenih crepova pa ih zamenite da ne bi došlo do prokišnjavanja.

Priprema za grejnu sezonu

Već polako možete pripremati i grejna tela koja koristite zimi. Kamine, peći na drva, treba pregledati i otkloniti nedostatke, kako bi grejna sezona krenula bez nervoze. Naravno i očistiti odžake.  Zavisno od vrste grejanja, plinske peći, akumulacione i ostale treba takođe pregledati  i ako je potrebno konsultovati stručna lica za to. Ako imate centralno grejanje, proverite instalacije da ne bi bilo iznenađenja kad treba da ga uključite.

  • Očistite garažu da bi vam auto zimi mogao ući nesmetano unutra jer leti svi to izbegavamo i u garažu nabacamo svega i svačega. I ostavu za drva spremite, a polako i nabavljajte ogrev, krajnje je vreme.

 

  • Terase i dvorišta polako oslobađajte od nameštaja i cveća kako ih prve kiše i mrazevi ne bi oštetili.

 

  • Cveće koje je potrebno presadite, promenite zemlju ili saksiju da što lakše prezimi.

 

  • Dvorišno crevo odložite, ali pre toga ga ocedite od vode da zimi ne  bi popucalo.

 

  • Proverite imate li adekvatne alate za čišćenje snega i ako treba popravite ih i osposobite za nove poduhvate.

 

  • Proverite i da li vam baterijske lampe rade i imate li broj telefona  bar jednog vodoinstalatera ili električara, zlu ne trebalo.

“Utoplite” sobe

Što se unutrašnjeg enterijera tiče, uvedite toplije boje kako bi se u kući ili stanu osećali što prijatnije, kako vi tako i oni koji vas ziimi posećuju. Operite debele tepihe i vratite ih na podove ako ste ih leti izbacili, na kaučeve ili garniture stavite prekrivače od pliša, velura, somota, mikrofibera, veštačkog krzna, dodajte još neki jastučić, mnogo ćete se bolje osećati, a dom će vam biti gostoljubiviji. Ako je zbog grejnih tela potreban razmeštaj nameštaja, uradite to na vreme jer se može desiti da iznenada zahladni, a vi ni mesto za neku peć niste osposobili.

Zimsku posteljinu, jorgane, ćebad i jastuke dobro osunčajte i izluftirajte i pripremite za korišćenje. Letnje prekrivače odložite, trebaće vam sledećeg leta, a enterijer utoplite ćebadima i stazama.

Jesenja i zimska garderoba

Što se garderobe tiče, polako menjajte letnju za zimsku garderobu, a ujedno sredite i garderobere ili ormane. Pogledajte šta vam nedostaje pa ako ste u mogućnosti kupite novo, a ako ne, budite kreativni i od starog napravite neke nove komade. Zimske jakne operite na vreme, kapute odnesite na hemijsko čišćenje, a proverite i u kakvom su vam stanju čizme, pa ako nema para za nove i stare će posle šustera biti odlične.

Ovo su samo neke osnovne stvari koje treba uraditi da bi zimu lakše prebrodili, da bi enterijer bio udoban i topao. Sigurno smo mnogo toga zaboravili, ali kad počnete da radite i sami ćete se setiti šta je još potrebno. Bitno je da krenete na vreme pa će sve biti opuštenije i jednostavnije i bez panike i nervoze!

 

Save

PORČITAJTE I OVO!

Naš sajt koristi Kolačiće za bolji korisnički doživljaj. Korišćenjem sajta pristajete na naše uslove. Prihvati Pročitaj više