Home Ishrana Kokosovo Ulje – Prirodna Ulja u Službi Lepote

Kokosovo Ulje – Prirodna Ulja u Službi Lepote

Biljna ulja se dobijaju iz plodova ili semena oko 300 vrsta biljnih kultura, pa tako imamo kokosovo ulje, ulje jojobe, maslinovo ulje, arganovo ulje i mnoga druga. Ona imaju visoku biološku aktivnost i niz antisklerotičnih svojstava. Osnovna osobina, u hemijskom sastavu biljnih ulja,  je da apsolutno ne sadrže holesterole.

U zadnjih nekoliko godina jedno od ulja koje je postalo popularno i zanimljivo kod nas je kokosovo ulje. Dok je u narodnoj medicini Azijskog i Pacifičkog stanovništva uobičajena namirnica, u naše krajeve se raširila tek zadnjih desetak godina.

Kokosovo ulje je jestivo ulje. Ono je ekstrakovano iz ljuske ili mesa zrelih kokosa kokosove palme. Osnovni sastojak je laurinska kiselina koja se još jedino nalazi u majčinom mleku i ona je zaslužna za osobinu kokosovog ulja da štiti od mnogih bolesti. Zasićene masne kiseline čine 90% kokosovog ulja, 6% su monozasićene i 2% polinezasićene masne kiseline. Nemojte se iznenaditi kada u teglici vidite belu čvrstu smesu jer je to prirodno stanje hladno ceđenog ulja na nižim temperaturama.

kokosovo ulje

Kokosovo ulje se dobija se na više načina. Fermentacija je najstarija metoda za dobijanje kokosovog ulja iz unutrašnjosti kokosovog oraha. Proces se obavlja 1 – 2 dana u posudama i tada se stvaraju tri sloja, kokosovo ulje, voda koja se prva uklanja, kokosovo usireno mleko koje se sledeće uklanja. Ovako dobijeno ulje je uvek različitog ukusa pa je to zamerka na ovaj proces. Hladno ceđenje  se obavlja tako što se kokosovo mleko suši i hladno se cedi da se dobije ulje. Centrifugom se koriste sveži kokosovi orasi od kojih se pravi kokosov krem , a onda se kokosov orah stavlja u centrifugu gde se izdvaja ulje.

Za poboljšanje zdravlja čoveka bitni su vitamini i polifenoli koje ovo ulje sadrži, ali se mora voditi računa o količini unesenog ulja u organizam zbog velike koncentracije zasićenih kiselina koji u većim količinama mogu imati kontraefekat i  izazvati srčane probleme. U minimalnim količinama može biti dobro za rad srca. Održava nivo holesterola i krvni pritisak, smanjuje povrede kod arterija tj. sprečava arterosklerozu.  Dobar je za dijabetičare jer kontroliše i održava nivo šećera u krvi normalnim. Osim što je dobro za srce, ono jača imunitet, ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje.

Kokosovo ulje za kožu

Sprovedena su mnoga istraživanja o pozitivnim svojstvima kokosovog ulja, pa se ono koristi kao pomoć pri lečenju mnogih oboljenja. Neka od tih ćemo i navesti. To su kožne bolesti i rane, artritis i reuma, opadanje kose, bolesti desni, crevni paraziti, probavne smetnje, virusne i bakterijske infekcije, gljivice, zloćudne bolesti, hronični umor, migrena, depresija, Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, Kronova bolest i mnoge druge.

Kokosovo ulje za kosu

Osim što je dobro i korisno za zdravlje unutrašnjih organa, kokosovo ulje se koristi i za masažu i negu kože i kose jer je hrani, čini je mekšom, elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pega, hrani i regeneriše kosu. Dobro se pokazalo i u masaži udova i zglobova, a pomaže i kod gihta i reume.

kokosovo ulje

Za pakovanje za kosu se koristi samo ili mu se dodaje čičkovo ulje. Pre spavanja kožu glave i kosu izmasirajte kokosovim uljem pa ostavite preko noći pod zaštitnom kapom ili nekom najlon kesom, a na jastuk stavite peškir da vam tokom noći ne iscuri na njega. Ujutru operate kosu kao i obično.

Za jedan od recepata za piling tela potrebno vam je kokosovo ulje, jedna pomorandža, smeđi, žuti ili beli šećer. U teglu sipate 1/3 zapremine ulja, preko  pomorandžu operete, obrišete, izrendate i dodate neki od šećera ili mešavinu sva tri, koja ukupno treba da zauzmu 1/3 teglice, do vrha napunite kokosovim ulje, zatvorite teglicu sa ili bez mešanja sadržaja i koristite.

Kokosovo ulje za jelo

U svakodnevnoj ishrani i kuhinji uopšte koristi na razne načine. Koristi se za pečenje i pohovanje, kao zamena za namaz, umesto maslaca, dodaje se u kafu, toplu čokoladu, kakao, za pripremu slanih i slatkih kolača, palačinki, peciva, hleba, za ukusne voćne sokove.

kokosovo ulje

Najbolje je hladno ceđeno, što znači da treba izbegavati rafinisano kokosovo ulje jer i ako je jeftinije, nema ove predhodno navedene kvalitete.

Postoji još mnogo primena kokosovog ulja, a i svakog dana se otkrije još po koje njegovo pozitivno svojstvo kao što je da se koristi kao sredstvo za uklanjanje šminke, u tretmanu za suva stopala, protiv strija, kao pomoć kod opekotina i mnoga druga. Ako imate problem sa suvom kožom ili zanokticama samo utrljajte ulje pre spavanja. Prilikom kupovine obratite pažnju na datum proizvodnje jer je bitno da bude što svežije.

Uživajte!

Save

Save

PORČITAJTE I OVO!

Naš sajt koristi Kolačiće za bolji korisnički doživljaj. Korišćenjem sajta pristajete na naše uslove. Prihvati Pročitaj više