Home Ishrana Hrono Ishrana Restrikcija : Recepti, Pravila i Iskustva

Hrono Ishrana Restrikcija : Recepti, Pravila i Iskustva

Hrono ishrana i  dijeta imaju stroga pravila kombinovanja namirnica i vremena izmedju obroka, ali ne i količina, pa zato rezultati i iskustva variraju od osobe do osobe. Na kraju krajeva to je individulani režim ishrane. Koliko ćete i za koje vreme smršati za vreme hrono dijete – to zavisi isključivo od vaše samodiscipline.

Ako ste rešili da smršate i pri tom naidjete na hrono dijetu, a imate višak kilograma, potrebna vam je restrikcija. Ako ta pravila koja zahteva restrikcija u hrono ishrani Vam nisu najjasnija, onda ćemo mi da pokušaćemo da vam ih što bolje pojasnimo. Početni faza hrono dijete je takozvani restriktivni period tj. hrono ishrana restrikcija. Ako Vam trebaju detaljna uputstva kako da počnete sa Hrono ishranom, pročitajte naš tekst Hrono Ishrana za Pocetnike

 

Hrono ishrana restrikcija

Ova uglavno početna faza u hrono načinu ishrane se negde pominje kao obavezna, a negde se preskače i zato je nekim osobama postala pomalo nejasna. Ipak, uglavnom to je nužna faza kroz koju treba da prodjete ako želite da smršate i  imate ravan stomak i tanke butine.

Hrono ishrana postaje način života i sve je popularnija kao i vegatrijanizam ili veganstvo. Sve se više o njoj govori kao o filozofiji i načinu života i ishrane,a veoma malo o dijeti. Istina je što su se mnogi uverili, da ona može pomoći da smršate, ali je većim delom način života i promena odnosa prema hrani koju unosiš nego dijeta. U tome je najvećim delom i tajna njenog uspeha i sve veće popularnosti . Ona daje vidljive rezultate na ljudima o kojima ćete naći dokaze na svakom koraku, a najvažnije je da omgućava da jedete sve prehrambenih proizvoda, voća i povrća,a da ipak mršavite.

Pravila hrono restrikcije

Hrono ishrana je bazirana na tome da nije samo važno šta jesti, nego i u koje vreme jesti. Ovo su pravila koje su u životu vrlo dobro poznato dijabetičarima. U skladu sa svojim oranizmom i terapijom oni prilagodjavaju i svoju ishranu. Onima koji su nemaju taj zdravstveni problem, terapija insulinom ne treba, ali je veoma važno prilagoditi svoju ishranu lučenju ovog hormona. Takodje se zna kada i koliko puta je insulin aktivan u našem telu i zato i postoji potreba da jedemo tri obroka svakodnevno i to doručak, ručak, večeru i jednu užinu.

Najvažnija su pravila hrono ishrane da pazite šta jedete, u koje vreme jedete i kako kombinujete namirnice.

hrono ishrana restrikcija

Onog momenta kada shvatite i posebno obratite pažnju na kombinovanje namirnica, mislim da ćete sigurno zaključiti da ste ceo život imali loše navike i dosta obroka jeli pogrešno.

Restriktivni period  u hrono dijeti je uvela Dr. Ana Gifing kako bi ovaj režim ishrane doneo brže rezultate kada je mršavljenje u pitanju i ovo je početna faza koja nije deo originalne studije i zamisli Alana Delabosa.

Kao i što nam i sam naziv sugeriše, u ovoj uglavnom početnoj fazi su neke namirnice ukinute i ovo je restrikitivan način ishrane koji treba da obezbedi izbacivanje vode, gubljenje kilograma i unošenje nešto manje kalorija nego što je kasnije predvidjeno.

Naučna zasmisao je bila da ovo bude jedinstven plan koji je pravljen za svakoga posebno. Pre početka hrono dijete tj. njenog restriktivnog perioda,  jer samo taj deo u ovom slučaju možemo i smatrati dijetom u smislu ishrane za mršavljenje,svakako je potrebno je konsultavati se na doktorom i nutricionistom i obaviti test intolerancije na hranu.  Sva hrana koja se pokaže kao problematična na tom testu za vas se izbacuje odmah iz jelovnika. Na taj način dolazi do oporavljanja vašeg organizma i izbacivanja toksina iz tela. Oni nisu uvek neki otrovi, već uglavnom sve ono što škodi našem telu, iako može za druge biti veoma hranljivo.

Proces detoksikacije,u prvim danima u značajnoj meri eliminisaće i taj gadan celulit koji imate. Koristite potpuno prirodne tretmane da bi vam koža bila savršena i glatka. Dosta žena  je uspelo da drastično smanji celulit uz pomoć napravljenog prirodnog anticelulit gela. Postoje i brojni tekstovi otome.

Osobama koje nemaju veliki višak kilograma,a žele da promene svoje nezdrave navike u ishrani, restrikcija u hrono dijeti neće ni biti potrebna. Mala promena u životnim navikama će doneti ravan stomak i tanke butine.

Oni koji žele da izgube višak kilograma,potrebna je i restrikcija u hrono ishrani kao i to da će morati da se pridržavaju još nekih pravila.

Restriktivni period u hrono ishrani uglavnom traje 4 nedelje ili 28 dana,jer je to period koji je potreban da se telo očisti od toksina, a može da traje i duže ukoliko za to vreme niste postigli željenu težinu i u tim slučajevima ona se nastavlja do daljnjeg.

25 pravila hrono ishrane u restrikciji

U hrono ishrani imate glavna 3 obroka i užinu,ali u  restriktivnom periodu nema užine i imate samo glavne obroke tj. doručak, ručak i večeru. Nema medjuobroka,a strogo su zabranjene grickalice koje su jedan od najvećih prepreka za zdravu i vitku liniju.

U početku može biti veoma zbunjujuće zapamtiti sva pravila i zato ćemo ih grupisati na jedno mesto da možete lakše da ih proučavate i pratite:

–  Kafa nikako ne sme da se pije pre doručka. Tako da ne počinjete dan kafom. Ako ste baš navikli da započenete dan sa ovim toplim napitkom, pređite na čaj ili toplu limunadu. Kafa se pije najviše 2 puta u toku dana,i to jedna posle doručka i jedna posle ručka . Izbacije se mleko, šećer, šlag i ostali dodaci.

–    Doručak Vam je najvažniji obrok u restrikciji i u celoj hrono ishrani zato ga pojedite pre 9 sati.

–   Glavni obroci se jedu u razmaku od oko 5 sati. Ukoliko je doručak u 9h, ručak bi trebalo da bude u 14h i večera u 19 časova.

–    Između obroka se ne jede baš ništa. Aktivira se lučenje određenih hormona unošenjem namirnica kada im nije vreme. To kao posledicu ima pre svega narušavanje zdravlja i ravnoteže u organizmu i tako se gomilaju masne naslage. Hrono ishrana je uzela u obzir i kako su se nekada hranili naši preci. Nisu jeli kada se oko vatre dosadjuju,kada gledaju u zvezde i kada im je dosadno,već kada su išli u lov ,a jeli su onda kada ulove nešto .Hrana im nije bila vid zadovoljstva i zabave već potreba da se zadovolji organizam i preživi.

–   Svi vrste šećera se izbacuju dok se poštuje hrono ishrana restrikcija i to beli i žuti šećer, fruktoza i med. Dok traje restriktivni periodu hrono ishrane nema slatkiša ni u hrani, ni u obliku pića pogotovu gaziranih,ali i negaziranih sokova sa dodatkom šećera.

hrono ishrana restrikcija

–    Ne jede se ni voće, ni za obrok niti između obroka jer sadrži fruktozu, a šećere u ovom periodu zaobilazimo u širokom luku.

–    Zato što ima mlečni šećer ne pije se mleko jer ima i laktozu,a ni jogurt.

–   Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo ujutru za doručak i to 3 puta nedeljno. Možete da jedete kiselo mleko, mlade sireve i pavlaku. Stari sirevi se u restriktivnom periodu ne jedu. Nikada ne kombinujete dva mlečna proizvoda za jedan obrok. Naprimer sir i kefir ili jogurt i burek sa sirom. Hrono ishrana restrikcija ovo strogo zabranjuje.

–  Alkohol se izbacuje kao visoko kaloričan jer je i on dobijen preradom voća (koja su zabranjena) ili žitarica, često uz dodatak šećera i štetan je jer sprečava sagorevanje masnih naslaga. Dozvoljeno je samo ponekad popiti čašu crnog vina.

–  Proizvodi od belog brašna se ne koriste. Dozvoljene su druge vrste brašna i to heljdino,kukuruzno, ječmeno,ovseno, ječmeno, ražano.

–  Ti proizvodi od hleba i testenine koji su napravljeni od dozvoljenog brašna se jedu samo za doručak. Ručak i večera su bez hleba i testenina!

–  Veoma je vazno piti 2 litra vode dnevno. Za promenu može i limunada bez šećera kao i biljni čaj. Kisela voda može iako je mineralna i gazirana, ali najviše možete popiti 2 čaše dnevno. Ovo je važno da zapamtite ukoliko imate običaj da zalijete obrok sa čašom vode,a to je da se tečnost ne unosi pola sata pre i pola sata posle obroka.

–  Na svinjskoj masti ili puteru se pripremaju obroci.  Suncokretovo i druga rafinisana ulja se ne koriste za prženje, kao ni margarin. Dobro je znati da hladno ceđena ulja se termički ne obrađuju, mogu koristiti u salatama,a na  njima se ne kuva i niti prži i hrono ishrana restrikcija ovo dozvoljava. Recimo, maslinovo ulje,ulje od bundevinog semena, ulje od lana.

–  Dozvoljeno je jesti mekinje i cele žitarice, ali nije dozvoljeno jesti baš sve pahuljice.

–  Mesne preradjevine su dozvoljene za doručak, najbolje su one za koje ste sigurni da su zaista pravljene od  mesa kao napr. pečenica, pileća prsa u omotu, šunka,kobasice ako su domaće, slanina. Ne konzumirajte jeftine mesne proizvode ove vrste – u njima je više želatina,začina i dodataka nego mesa.

–  Jaja su takodje dozvoljena. Za doručak možete celo, a za ostale obroke samo belance. Jaja ne smete da mešate sa mlečnim proizvodima kada je restrikcija u hrono ishrani na snazi.

–  Meso je poželjno i naravno dozvoljeno . Njega  možete da kombinujete sa jajima i sa mlečnim proizvodima, a preporuka je uz neku zdravu i svežu salatu od povrća. Ne treba samo da kombinujete 2 vrste mesa za jedan obrok.

–  Zabranjeno je skrobno povrće. Izbegavajte cveklu, pirinač,pasulj,šargarepu,krompir,grašak. Ostalo povrće je dozvoljeno, najzdravije je i najbolje sveže jer se kuvanjem oslobađa više šećera.

–  Sirće se ne koristi kao dodatak. Umesto njega zakiselite vašu salatu sa limunom. Zabranjeni su i dodaci jelima kao napr. vegeta jer često sadrže šećer. Koristite morsku so da posolite i pravo povrće. Ostali začini su vam dozvoljeni.

–  Količina hrane vam je neograničena. Nmojte se prejedati već jedite da budete siti do sledećeg obroka. Obroke ni pod kojim uslovom nemojte preskakati, niti ima potrebe da ih drastično smanjujete. Nemojte jer ne smete da budete gladni između obroka jer ćete tako izbeći razna iskušenja. Najedite se zdravo i dobro za svaki obrok.

–  Nemojte da jedete pre spavanja. Napravite razliku izmedju poslednjeg obroka do odlaska u krevet bar 2 sata.

–   Često je veoma pogrešno shvaćen i primenjen savet da tokom dana treba jesti više puta po malo, pa mnogi jedu i po nekoliko puta dnevno ili stalno nešto grickaju iz loše navike i dosade. Restrikcija u hrono ishrani je izričita da ukida dodatne obroke.

–  Zna se da insulin u našem telu dostiže maskimum 3 puta dnevno i to posle obroka. Njegova pojačana aktivnost i dejstvo traje 3 sata i zato je važno da prođe najmanje toliko vremena između dva obroka da bi se vratio u normalu. Kada napravite pauzu od oko 5 sati, kao što zahteva ovaj restriktivni period ishrane, sigurni ste da je vaš pankreas kao organ prepun žlezdi imao vremena da se odmori.

hrono ishrana restrikcija

–  Svako telo ima svoj unutrašnji bioritam i sat i to onaj koji nas tera da danju budemo aktivni, a noću da se odmaramo. Znamo da je za dobar odmor i normalan rad celog organizma potrebno uglavnom 8 sati sna, ali je veoma bitno da legnete i jedete na vreme. Najbolje za vaš organizam je da ustanete do 8 sati ujutru i da legnete da spavate pre ponoći.

Ova pravila mogu da budu zbunjujuća u početku, ali nije ih tako teško sprovesti u delo. Za razliku od nekih loših i pogubnih za zdravlje dijeta, ovde za doručak zaista jedete hranu koliko god želite i najedete se. Ako ste dovoljno zauzeti obavezama i drugim stvarima koje vas sprečavaju da razmišljate o hrani, izdržati nekoliko sati bez jela nije neizvodljivo.

 

Kako kombinovati namirnice u hrono ishrani i restrikciji?

Hrono ishrana restrikcija forum najčešća pitanja : Da li jedete hleb uz bas svaki obrok? Da li pijete vodu odmah posle jela,a odmah posle vode užinate voće?

Ako  volite da kombinujete gomile različitih ukusa i sastojaka da biste dobili jedinstvenu mešavinu za vaše receptore i nepca, sada je došlo vreme da malo prikočite. Veoma je važno šta se sa čim slaže od namirnica i na koji način se konzumira.

Ako mislite da počnete da mršavite uz režim hrono dijete, nije samo dovoljno paziti na vreme, već je potrebno i da se odreknete u početku nekih stvari.  Doktorka Ana Gifing iz tog razloga preporučuje za početak restrikciju u hrono ishrani,a sada ćemo pokušati da vam objasnimo o čemu se zapravo radi.

 

Hrono jelovnik u restrikciji

Ako vam je lakše da sve to ispratite uz odgovarajuć primer,onda pogledajte kako se može konkretno iskombinovati doručak, ručak i večera dok traje hrono ishrana restrikcija.

hrono ishrana restrikcija dorucak

Hrono dorucak restrikcija

Doručak u hrono ishrani je najvažniji i obavezan pa je poželjno da bude između 8 i 10h ujutru. Iako ste u početnom periodu restrikcije, možete sasvim lepo da se najedete. Doručak je jedini obrok tokom kojeg jedete hleb, ali ni slučajno od pšeničnog brašna na koji ste navikli već od vrsta brašna koje smo malopre pomenuli u tekstu i koja su dozvoljena. Nađite integralni ili neki ražani hleb za koji znate da je pravljen od  pouzdanih sastojaka,bez emulgatora i bez mešavina, a najbolje bi bilo da se izveštite i sami umestite svoj hrono hleb za doručak. Ako bi pravili svoj hleb slobodno bi mogli da dodajete semenke kao što je susam,mleveni lan ili slične semenke po izboru.

Primer : Hrono doručak u restrikciji

Testenine i hleb su dozvoljene samo za doručak, pa umesto hleba možete da kombinujete razne pite, makarone,palačinke, mafine ali ne svaki dan već jednom u 10 dana ili 3 puta mesečno. Naravno, i njih pravite od dozvoljenog brašna.

Doručak u restrikciji može izgledati ovako:

Hleb, parče pršute ili šunke i čaša kiselog mleka. Ako ste navikli da ovakav sendvič začinite majonezom ili kečapom treba da znate da to ipak nije dozvoljeno. Majonez je visokokaloričan jer ima rafinisano ulje,a kečap je nedozvoljen jer u njemu ima dosta šećera. Ako vam je preko potreban naki premaz,onda probajte sa tankim namazom pavlake ili nekim mladim sirom, ali u tom slučaju ne jedite kiselo mleko.

primer u restrikciji : Jaja pržena na masti sa malo luka , komad hleba i salata

Doručak treba da bude najhranljiviji i najobilniji obrok. Pošto nema ograničenja u količini, nemojte ipak da preterujete. Najbolje je da napravite sebi obrok pristojne veličine i ne dodajete ništa mimo one količine hrane koju ste postavili.

Mali savet za sve faze

Jedite što sporije i iz malih tanjira. Osećaj sitosti neće doći odmah posle žvakanja, za razliku od osećaja uživanja i zadovoljstva u hrani. Ta dva osećaj ne smete da mešate ako želite da smršate!

Hrono ručak u restrikciji

Ručak takodje nije količinski ograničen, ali je uskraćen za poneke namirnice. Uglavnom se preporučuje da to bude kombinacija kuvanog ili dinstanog mesa i povrća . Već smo vam rekli da se ne jede skrobno povrće, tako da za ručak pasulj sa kobasicom nije dobar način za mršavljenje,kao ni pečeno meso u rerni sa krompirom.

Hrono rucak recepti (primer kada je restriktivni period hrono ishrane u pitanju)

Za ručak možete da pripremite i punjenu pariku ali na malo drugačiji način. Za nju vam je potrebno 500g mlevenog mesa, ali nemojte da kupujete već samleveno meso jer je ono uglavnom mešano svinjsko i juneće. U hrononutriciji se nikako ne mešaju dve vrste mesa. Kupite samo od jedne vrste samleveno meso.  Potrebno vam je još par glavica crnog luka, malo karfiola koji može da imitira pririnač iz punjene paprike ako ste na to navikli. Sastojke propržite na svinjskoj masti ili maslacu i dodajte začine po ukusu samo ne vegetu ili sličan začin već alevu papriku,so,biber i peršun pa napunite paprike. Paprike možete zatvoriti komadićima paradajiza. Stavite u vodu da se krčkaju i dodajte malo kuvanog paradajza ako imate samo vodite računa da nema dodatog šećera ili naprimer sok od paradajza koji ste sami napravili.

hrono ishrana restrikcija rucak

Musaka od tikvica: Izrendane tikvice propržite sa malo luka. Dodajte u to smesu 300 g mlevnog mesa, onda začinite i zapecite.

Uz sva jela  možete jesti salatu od svežeg povrća. Možete pojesti supu ili čorbu pre ručka, samo bez testenine.

Poželjno je da vam ručak čini 3/4 mesa i  1/4 povrća jer povrće kada se kuva dobija veći glikemijski indeks i  brže oslobađa šećer u krvi.

Hrono večera u restrikciji

Večera treba da bude veoma lagana i uglavnom jednostavno napravljena. Najbolje bi bilo da se  kombinuju nemasna mesa gde spadaju pileće, čureće ili neka riba i sveža salata. Ono što je bitno za večeru jeste da se u salati kombinuje samo belo i zeleno povrće jer ono ima manji glikemijski indeks od salate druge boje, odnosno jer manjom brzinom podižu šećer u krvi.

Hrono vecera u restrikciji je zdrava i lagana

Pileće belo meso koje je grilovano i porcija zelene salate koja je začinjena limunom  i maslinovim uljem ili bundevinim uljem.

Pripremite pečenu skušu zamotanu u foliji i ispečenu u rerni. Napravite preliv od malo maslionovog ulja,belog luka,limuna i peršuna da bi ste je začinili.

Najbolje je da večera bude pre 20h i da se bar 2h posle nje ne ide na spavanje.

Kada prođe restrikcija u hrono ishrani jelovnik

Faza restrikcije bez užine je period kad ste zapravo na hrono dijeti i kada menjate svoje navike.Grickanje preko celog dana, prejedanje i loše iskombinovane namirnice menjate sa 3 obilna obroka sa ograničenim kombinacijama i odredjenom disciplinom.

Mnoga iskustva sa hrono ishranom uglavnom su pozitivna  i većina ljudi koja se odluči na ovaj korak uspe da prebrodi ovaj period bez gladovanja, a pozitivni rezultati budu veoma brzo uočljivi. Već kada počnete da dobijate komplimente na račun svog izgleda, ovaj način ishrane postaje bar duplo lakši.

Restrikcija u hrono ishrani se preporučuje 28 dana, ali može i da traje duže ukoliko treba da smršate još  kilograma. Nakon nje ne niste završili ceo proces i ne vraćate se starim navaikama,već započinjete novu epizodu u vašem životu po hrono pravilima.

Hrono ishrana nije ništa dramatično,lakša je znatno od perioda restrikcije i ne zahteva odricanja. Samo treba da pažljivo birate u kom periodu šta jedete i sve ono što ste jeli do sada da rasporedite drugačije i da iskombinujete po hrono pravilima. Ono što ćete primetiti jeste da , osim viška kilograma, nestaje i onaj suvi izgled vaše kože i da čak i ona počinje da se oporavlja.

 

Hrono ishrana posle restrikcije

U doručak  možete ubaciti kačkavalj i stari  sir. Najbolje bi bilo da ostanete na integralnom hlebu.  Pokušajte da izbegnete pahuljice i najbolje je za vas da se ujutru najedete kvalitetno.

Za ručak se može dodati nešto od izbačenog skrobnog povrća. Možete spremiti grašak ili pasulj,kao i prinač. Mada je veoma važno da ih ne kombinujete sa jakim proteinima. Retko sa mesom, ali sa nekim lakšim, kao što je ćureće ili pileće. Najbolje bi bilo da ih spremate bez mesa.

hrono ishrana restrikcijaMožete dodati malo testenine u vaš ručak, ali povremeno. Možete slobodno da jedete supu sa testeninom ili da spremite makarone.  Čuvajte to za posebne prilike. Kao i u prethodnom slučcaju i ovde je važno da znate da se testenine u hrono ishrani ne kombinuju sa proteinima.

U večeru sada možete da uključite i povrće koje ne spada u zeleno-belu kombinaciju,pa su vam dozvoljene sve vrste salata.

Najviše će vas obradovati ustvari ono što je najveća promena u periodu  posle restrikcije,a to je uvođenje užine izmedju obroka i slatkiša. Znate i sami da neće biti katastrofa ako pojedete parče torte ili kuglu sladoleda ponekad,ali ukoliko planirate da održite i spustite kilažu najbolje bi vam bilo da se držite suvog voća i crne čokolade.

Nakon restrikcije vraćaju se izbačene namirnice

Crna čokolada za užinu posle restrikcije je odličan izbor da se zasladite.Izbegavajte u širokom luku kupovne ili industrijske slatkiše,mlečne čokolade i grickalice, sve što sadrži šećer, belo brašno,mleko i margarin kao i druge rafinisane masnoće. Restrikcija u hrono ishrani zabranjuje voće da jedete u bilo koje doba dana. Sada kada je tak period prošao, voće se opet vraća na vašu trpezu i zapravo je najbolji način da ulepšate i zasladite svoj dan.

Važno je da užina bude jedna u toku dana i da bude bar 3 sata posle ručka .Ni slučajno odmah posle obroka i nikako ne posle doručka ili večere.

Restrikcija u hrono ishrani je svima najveći izazov. Onda kada uspete nju pregurate, a da pri tom uočite i vidite rezultate,prihvatiti hrono pravila zdrave ishrane biće veoma jednostavno. Pošto vam je skoro sve dozvoljeno samo u određeno vreme, nema nedostataka hranjivih materija i nema potrebe da dopunjujete vašu ishranu tabletama sa vitaminima,zaista nema razloga da hrono ishrana ne postane vaš novi i zdravi način života!

 

Nadamo se da smo Vam približili i obajsnili pojam Hrono ishrana restrikcija!

Javite kako Vama ide ovaj režim ishrane!

Save

Save

Save

Save

PORČITAJTE I OVO!

Naš sajt koristi Kolačiće za bolji korisnički doživljaj. Korišćenjem sajta pristajete na naše uslove. Prihvati Pročitaj više