Home Ishrana Godži bobice : Azijski “Crveni Dijamanti” za Vaše Zdravlje

Godži bobice : Azijski “Crveni Dijamanti” za Vaše Zdravlje

Godži bobice (Goji bobice) potiču sa Tibeta i u Aziji se koriste 6000 godina i smatraju je svetom biljkom. Imaju dugu tradiciju upotrebe u ishrani i prirodnoj medicini. Zapad se za njih zainteresovao poslednjih godina kada su istraživanja otkrila potencijal  bobica da poboljšaju opšte zdravstveno stanje i uspore proces starenja. Smatra se da su u 18 veku bile u Evropi, da ih je doneo jedan vojvoda iz Škotske.

Godži je drvenasta grmolika biljka. Plod je karakterističnog bobičasto-čokoladnog ukusa i duguljast je i uglavnom narandžaste boje veličine 1 – 2 cm. Goji bobica se jednostavno gaji. Mora biti zasađena na mestu koje ima bar 6 sati sunca tokom dana. Sadi se u proleće ili jesen na temperaturi od 20 – 25 stepeni Celzijusa. Razmak između sađenih biljaka treba da bude 1,5 – 2 metra. Sadi se u sveže iskopanu rupu i pripremljeno zemljište na dubini od 0,5 – 1,5 cm. Biljka se može orezivati pri rastu da bi bila kao žbun, ali se može pustiti i da raste nekoliko metara visoko. Cveta i rađa tokom prve vegetativne sezone, cvetovi su svetlo ljubičasti, a kako biljka stari imaće duži period plodonošenja. Posle 4 godine uglavnom daje najviše tokom vegetacije, od maja do oktobra. Ne zahteva puno nege i ne iziskuje velika ulaganja za sadnju i nije podložna štetočinama, bitno je da se zaliva. Razmnožava se semenom i reznicama.

godži bobice

Godži bobice mogu da se jedu sveže, sušene ili u obliku džema ili soka. Bogate su proteinima i antioksidantima. One sadrže sve esencijalne aminokiseline. U  svetu  ima 17 različitih vrsta godži bobica, a jedna od najzdravijih varijeteta je crni godži. Jedan gram crnog godžija  je kao da ste pojeli 28 grama borovnice, 50 grama crvenog godžija i 50 grama semena grožđa. Dnevna doza crnih godži bobica je 3 – 6 grama, a crvenih 20 – 30 grama.

Ove bobice su u narodu poznate kao vučje bobice i nazivaju ih još i crvenim dijamantom jer su izuzetno vredne za sveukupno zdravlje organizma. Sadrže i veliku količinu vitamina C i gvožđa, lutein koji je izuzetno bitan za vid, beta karoten, ciperon koji je dobar za srce i krvni pritisak, fizalin koji ima značajno mesto u borbi protiv hepatitisa B i leukemije. One nisu lek, ali dodatkom ishrani pomažu na razne načine.

godži bobice

Bobice nisu ukusne kao sirove pa se suše, skuvaju i mešaju sa drugim voćem i sokovima. Uglavnom se i konzumiraju kao sušene i preporučljivo je najmanje 30 grama dnevno i mogu opstati kao sušene godinu dana, a sveže samo 10 dana i to ako se drže u frižideru.

Džem od godži bobica

Postoje razni načini njihovog pripremanja. Jedan je da se od njih napravi džem. Potrebno je 5 kašika godži bobica, jedna kašika tešnog zaslađivača, jedna kašika agar agar alge, jedna kašičica soka od limuna, dve kašike voćne arome. Priprema je sledeća. Staviti godži bobice u vodu, dodati zaslađivač i limunov sok i kuvati na tihoj vatri. Kasnije dodati agar agar i aromu i još malo kuvati. Kada bobice nabubre i karamelizuju se, staviti ih u tegle i ostaviti da se ohlade.

Sok od godži bobica

Još jedna zanimljiva priprema je i sok od goji bobica. Za njega je potrebno dve kašike godži bobica, pet šolja vode, jedna kašika sveže rendanog korena đumbira, sok od pola limuna, prirodni med u količini po želji i ukusu. Sve ove sastojke staviti u blender i izmiksirati. Pre nego što se stave u blender godži bobice bi trebalo da odstoje sat vremena u vodi.

godži bobice

Postoji i recept za jačanje imuniteta pomoću godži bobica. U šolju jogurta se dodaju godži bobice, kašika zobi ili bilo kojih drugih pahulj zavisno od želje i ukusa. Koristi se za prevenciju od prehlade i gripa.

Pored do sad navedenih pozitivnih svojstava ovih bobica ima još drugih kao što su da pospešuju probavu i ubrzavaju metabolizam, štite jetru i bubrege, rešavaju problem povišenog šećera, a poznate su i kao dobar afrodizijak i pomoć kod neplodnosti žena. Mogu se nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Mora se voditi računa da se kupuju kvalitetna i zdrava zrna.

 

Save

PORČITAJTE I OVO!

Naš sajt koristi Kolačiće za bolji korisnički doživljaj. Korišćenjem sajta pristajete na naše uslove. Prihvati Pročitaj više